Uredan dom, uredan um

Većina nas je čula mantru „uredan dom, uredan um“; kada je vaš životni prostor oslobođen od nereda i lepo čist, može biti lakše razmišljati ispravno i biti produktivniji. Možda ste takođe svesni da redovno učešće u blagim do umerenim vežbama može da oslobodi endorfine oko vašeg tela, hormone za koje se zna da podižu vaše raspoloženje. Kućni poslovi su u prošlosti bili stavljeni u ovu kategoriju vežbi, a nova studija je otkrila koliko može biti od pomoći za mentalno zdravlje i dobrobit.

Koja je prava količina kućnih poslova za podizanje raspoloženja?

Novo svetsko istraživanje, zasnovano je na dnevnim izveštajima o aktivnostima oko 1,2 miliona učesnika. Od njih je zatraženo da zabeleže koliko su fizičkih vežbi učestvovali svakog dana, uzimajući u obzir sve, od organizovanog sporta do čišćenja kuće. Učesnici su takođe morali da vode evidenciju o svom mentalnom blagostanju pre i posle vežbanja, bez obzira na to koliko su bili nežni.
Utvrđeno je da je bavljenje između 30 minuta i jednog sata umerenih fizičkih vežbi svakog dana optimalna količina za poboljšanje dobrobiti, što se u velikoj meri uklapa sa vladinim preporukama da se radi 150 minuta nedeljno. Međutim, odlazak predaleko preko ovoga može imati suprotan efekat.
Portal spremacica.com uvek je tu da vam pruži ruku, bilo da želite da prolećno čišćenje bude sjajno, želite da uklonite tvrdokornu masnoću iz vaše rerne ili vam je potrebno neko specijalno čišćenje tapacirunga.

  • Share this post