Sačuvajte svoje sofe od mrlja pomoću ovih pametnih saveta za čišćenje

Sačuvajte svoje sofe od mrlja pomoću ovih pametnih saveta za čišćenje
Za mnoge od nas, nema ničeg boljeg na kraju dugog dana nego utonuti duboko u jastuke naše najudobnije stolice ili sofe, baciti ćebe preko sebe i smestiti se ispred televizora sa čašom vina u ruci.
Ali čak i ako ste najpažljivija osoba, nesreće se dešavaju. I bilo da se radi o čaši vina koju ste slučajno prosuli po jastučiću ili velikoj kugli sladoleda koja je pobegla iz kašike, mrlje na mekom nameštaju mogu biti teške za uklanjanje. Na sreću, pomoć je pri ruci. Stručnjaci nekih od najvećih prodavaca nameštaja – koji bi trebalo da znaju nešto o tome kako da mekane tkanine izgledaju netaknute – nedavno su ponudili nekoliko vrhunskih saveta za rešavanje mrlja na vašoj sofi, bilo da se radi o gadnoj mrlji od crvenog vina ili samo nagomilana prljavština i prljavština svakodnevnog života.

Vreme je od suštinskog značaja

Ako se dogodi najgore i završite sa vinom, sosom za testeninu ili bilo čim drugim koji ostavljaju neugledni trag na vašoj sofi, morate da delujete brzo osim ako ne želite da vam ostane trajni podsetnik na jastuku. Ne gubite vreme završavajući večeru – idite pravo u kuhinju po sredstva za čišćenje.
„Čim dođe do izlivanja, uzmite kuhinjsku rolnu ili čisti peškir da biste upili što je moguće više suvišnog izlivanja, a zatim konsultujte vodič za negu vašeg proizvođača da biste tretirali ostatak izlivenog.“ Takođe treba da se oduprete iskušenju da izribate mrlju, jer ćete je tako samo raširiti i još dublje ugurati u tkaninu. Umesto toga, nakon što ste uklonili višak, obrišite mrlju čistom, suvom krpom. Nešto pamučno je najbolji izbor za uklanjanje mrlje, ali maramica će raditi ako je sve što imate na raspolaganju.

Koristite ono što vam je pri ruci
Nisu samo papirni ubrusi i krpe koje treba da uzimate iz kuhinje da biste pomogli da se nosite sa mrljama na tkanini. Ako izvršite prepad u svoje ormare, velike su šanse da ćete imati nešto pri ruci što može pomoći u rešavanju problema. Soda bikarbona je priča o starim ženama koja zapravo ima nešto istine. Pokušajte da napravite pastu od tri dela sode bikarbone u jednom delu vode i nanesite je na zahvaćeno područje. Nakon što ga ostavite da se osuši, možete ga usisati i nadamo se ukloniti mrlju u tom procesu.
Ako u blizini nemate sode bikarbone, pokušajte da pomešate kašiku tečnog deterdženta za pranje sudova sa kašikom belog sirćeta i dve šolje tople vode. Zatim nanesite ovo na čistu krpu i više puta brišite mrlju, naizmenično sa posebnom suvom krpom, dok se mrlja ne podigne. Ipak, budite upozoreni – nisu svi domaći lekovi podjednako efikasni. Možda ste čuli da, na primer, da biste se rešili mrlje od crvenog vina, trebalo bi da je tretirate belim vinom. Ali ako ovo pokušate, velike su šanse da će se jedino dogoditi da potrošite savršeno dobro vino.
Znajte kada da pozovete stručnjaka
Dok brza akcija može pomoći u rešavanju nekih mrlja, za tvrdoglave probleme možda će biti potreban dodir profesionalca.
„Tečnosti kao što su tople napitke i topli napici mogu se ukloniti uz malo nežnog ubeđivanja. Stvari kao što su crno vino i sok od pomorandže bolje će rešiti profesionalci nakon što isprobate pristup ‘mrljajte, ne trljajte’. Neke tkanine, posebno osetljive, zahtevaće specijalnu negu i metode čišćenja – vodič za negu vašeg proizvođača treba da sadrži sve što treba da znate. Ali šta god da radite, nemojte da perete presvlake u mašini, čak i ako izgledaju kao da se mogu skidati.
Za suočavanje sa svakodnevnim prljavštinama, stručnjaci preporučuju nedeljno brisanje blago vlažnom pamučnom krpom i brzo usisavanje pomoću nastavka četke sa mekim vrhom. Naravno, ako ne želite da ovo uradite sami, naš portal spremacica.com ima bazu  iskusnih profesionalnih čistača  za čišćenje  Kontaktirajte ih danas da biste saznali više.

  • Share this post