Koliko često treba da čistite svoju kuću?

Koliko često treba da čistite svoju kuću?

Kućni poslovi su zadatak od kojeg se mnogi plaše, ali je mnogo jednostavniji kada se podeli na male komade kojima je lakše upravljati nego ostaviti nered da se stvori, a zatim pokušati očistiti celu kuću od vrha do dna. Naravno, možete koristiti usluge profesionalne kompanije za čišćenje ako vas opterećuje pomisao na kućne poslove. Ali ako želite sami da se pozabavite kućnim poslovima, Institut za dobro domaćinstvo (GHI) objavio je zgodnu novu infografiku koja pokazuje koliko često morate da fokusirate svoju pažnju na različite oblasti svog doma.

Zadaci koje treba obavljati svakodnevno
Preporučuje se da svaki dan započnete nameštanjem kreveta, što je zadatak koji traje samo nekoliko sekundi, ali može da učini da se odmah osećate malo organizovanije i manje neuredno. Nakon jutarnjeg tuširanja, trebalo bi da ga obrišete i očistite VC šolju kako biste bili sigurni da ostaje što je moguće higijenskiji. Nakon pripreme obroka u kuhinji, potrebno je da temeljno obrišete sve površine i očistite ploču za kuvanje. Ovaj poslednji zadatak nije radi čistoće, jer nakupljanje prljavštine na ringli takođe može predstavljati ozbiljan rizik od požara. Mrvice ili prosuti deo po kuhinjskom podu takođe mogu predstavljati zdravstveni rizik, pa se pobrinite da se pod svakodnevno čisti i uvek operite posle svakog obroka ako možete kako biste sprečili da se posuđe složi i pretvori u veći zadatak. Konačno, pre nego što odete u krevet na kraju dana, provedite nekoliko minuta pospremajući i razbacujući svoj životni prostor kako biste nakupljanje nereda sveli na minimum.

Poslovi koje treba obavljati nedeljno
Da biste bili u toku sa svojim kućnim poslom i sprečili da se on pretvori u veći izazov za rešavanje, zakažite sat ili dva svake nedelje za nekoliko važnih poslova koje treba redovno obavljati. Počnite tako što ćete promeniti posteljinu i peškire, oprati stare što je pre moguće kako biste sprečili klice. U isto vreme, operite ostatak veša kako biste sprečili da se gomila. Dok čekate da mašina za pranje veša završi svoj ciklus, pobrišite prašinu, usisajte i obrišite što više od kuće i očistite unutrašnjost mikrotalasne pećnice, kao i sve druge kuhinjske uređaje koji ne dobijaju svakodnevno obrišite. Jedna oblast koju mnogi ljudi zanemaruju je čišćenje ogledala u kupatilu i šoljica koje koriste za čuvanje četkica za zube. Međutim,  preporučuje se da se oni čiste najmanje jednom nedeljno, u suprotnom može brzo doći do nakupljanja klica iz desni i pljuvačke.

Poslovi koje treba obavljati mesečno
Neke poslove nije potrebno obavljati često i trebalo bi da se izvučete sa čišćenjem prozora, zavesa ili roletni i otirača samo jednom mesečno. Takođe preporučuje se mesečni pregled frižidera i kuhinjskih ormarića za sve zastarele artikle kako bi se sprečilo stvaranje buđi.

Zadaci sa kojima se možete izvlačiti manje redovno
Nedeljni poslovi čišćenja Na svaka tri do šest meseci,  savetuje se da malo više pažnje posvetite svom krevetu, usisavate dušek i perete i hemijsko čišćenje jastuka i jorgana. U kuhinji ispraznite frižider i zamrzivač pre nego što ih temeljno obrišete i obrišite unutrašnje boje kao što su lajsne i vrata, što će sve pomoći da se spreči potencijalno štetno nakupljanje mikroba. Jednom godišnje obrišite svoje prozorske okvire i sijalice, temeljito očistite tepihe i tapacirani nameštaj i promaju u profesionalnoj službi za čišćenje kako biste na bezbedan način očistili oluke, kamin i dimnjak. Da rezimiramo, malo i često je ključ za održavanje čiste kuće tokom cele godine.

  • Share this post